Wat is PMS blog Jan en Sien

De vormgever vraagt je om een logo in PMS als eps-bestand. Maar je hebt alleen een logo met in de bestandsnaam CMYK. Volgens de drukker krijg je dan een kleur die een beetje afwijkt. Wat?! Kleur is toch kleur? Nou, niet helemaal dus. Dit is het verschil tussen CMYK, RGB en PMS.

Beeldscherm vs. drukwerk
Even in het snel, CMYK gebruik je voor drukwerk en RGB is voor beeldschermgebruik. Zo, die heb je vast in de pocket. Niet vergeten oké?

 

Wat is CMYK - Jan en SienCMYK
CMYK staat voor de verfkleuren cyaan, magenta, yellow en black. Door deze laag voor laag te drukken ontstaat er full-color drukwerk. Kijk maar eens maar je eigen printer, grote kans dat er op je gele cartridge ‘yellow’ staat. En waarschijnlijk is het je al eens opgevallen dat er eens een totaal andere kleur op je printje stond dan gedacht, iets was groen was is nu ineens blauw? Gaat het belletje nu rinkelen? Je gele cartridge was dus bijna leeg.

Wat is RGB - Jan en Sien

 

RGB
RGB staat voor rood, groen en blauw. Dit kleurensysteem noemen we ook wel lichtkleuren of monitorkleuren. Wist je dat de basis van RGB zwart is? Kijk maar naar je tv-scherm als deze uit is. Zwart. En wanneer deze aangaat, dus wanneer je licht toevoegt, krijg je kleur.

 

RGB omzetten naar CMYK
Let er op dat RGB-kleuren echt geen drukkleuren zijn, omdat het kleurenbereik van RGB groter is dan CMYK. Zo is een foto altijd in RGB en moet je deze voor drukwerk dus omzetten naar CMYK. Dit kun je bijvoorbeeld doen in Photoshop. Houdt er rekening meer dat de alternatieve kleur (CMYK) minder helder is dan de originele kleur (RGB). Dit verschil wordt veroorzaakt door de verschillende kleuropbouw die wordt gebruikt, licht vs. pigment (inkt). Bij het omzetten zijn groen en blauw vaak de kleuren waarin de meeste afwijking te zien is.

Wat is PMS?
Maar was is PMS dan? (Voor de dames, nee dit heeft niets met je maandelijkse cyclus te maken.) PMS is een wereldwijd gebruikt kleurcoderingssysteem om overal dezelfde kleur te kunnen garanderen, opgezet door het bedrijf Pantone. Pantone? Dat je ken misschien wel van mijn blog over kleuren kiezen.

In speciaal daarvoor ontwikkelde kleurenwaaiers zijn ruim duizend PMS-kleuren beschikbaar. Het is dus een kleur die altijd precies, maar dan ook precies hetzelfde is opgebouwd.

Wat is Pantone - Jan en Sien via freeimagescom via freeimages.com

Maar wat gebruik je nu waar voor?
Je ziet dus dat ieder kleursysteem op een andere manier is opgebouwd. Maar wanneer kies je dan wat en waarom? Het is gebruikelijk dat een logo is gemaakt in PMS-kleuren. Drukken in PMS is soms goedkoper, zeker als er 1 kleur wordt gebruikt. Bijvoorbeeld oranje, deze is in CMYK opgebouwd uit Magenta en Yellow, en heeft daardoor al twee drukgangen. In PMS is dit er maar een, omdat het 1 voorgemengde kleur is. Je kiest ook voor PMS als je de kwaliteit van je kleur wilt garanderen. Dit betekent dat als je in PMS je oranje kleur laat drukken, deze altijd hetzelfde eruit ziet. Items die je in PMS kunt laat drukken zijn visitekaartjes, briefpapier of enveloppen. Maar ook als je stickers laat zweefdrukken.
CMYK wordt gebruikt voor full-colour drukwerk. Met de huidige digitale druktechnieken is full-colour drukken een stuk goedkoper geworden.  RGB gebruik je voor beeldschermen, om te plaatsen op je website, voor afbeeldingen in een presentatie of een digitale offerte.

Een beetje hulp nodig?
Kom je er niet uit met je drukwerk of het omzetten van kleuren? Je hoeft echt niet zelf te gaan knutselen in Paint of Canva. Ik help je graag!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *