In jouw huisstijl of logo zit vast een lettertype dat niet standaard in je Word verschijnt. En je zou het toch graag eens gaan gebruiken in je rapporten die je verstuurd. Of misschien zoek je nog een lettertype voor je nieuwe logo, een uitnodiging of geboortekaartje…

Ik geef je mijn favoriete sites waar je gratis lettertypes kunt downloaden en ook een korte uitleg hoe je ze installeert (en yes, dat is echt heul makkelijk!).

 

www.dafont.com Op deze website kun je zoeken op soort font, zoals Handgeschreven, Typemachine of Old School. Wil je liever iets ‘normalers’, kijk dan eens bij Basic. Hier kun je onder andere kiezen tussen Serif (met pootjes en streepjes, zoals Times New Roman) of Sans Serif (zonder streepjes, zoals Calibri). Wat ook super handig is aan deze site, is dat je tijdens het zoeken, linksboven al wat tekst kunt typen. Zo zie je in de voorvertoning meteen hoe jouw tekst eruit ziet in het gratis lettertype!

gratis lettertypes da font Jan & Sien

www.1001freefonts.com Ook hier staan de fonts gesorteerd op soort, wel met een andere indeling als bij DaFont. Deze website heeft dezelfde functie om je eigen tekst invoeren en als voorbeeld te zien.gratis lettertypes 1001freefonts.com Jan & Sien

 

fonts.google.com Hier word ik zó gelukkig van! Al deze gratis lettertypes zijn Google-proof (want duh, van Google) en daarmee dus erg gebruiksvriendelijk voor je website. Met een súper fijne filterfunctie. (Ik ben nog steeds enthousiast, hoor je het?) Selecteer al je favoriete fonts en download ze allemaal in 1 keer. Oh man, lekker hoor. Ik vind maar één ding stom aan Google Fonts. Of nou ja. Aan mezelf. Ik heb het serieus (nein, ik lieg niet), pas 3 maanden geleden ontdekt. Erg hè?

 

De boeken van Free Font Index Ik ben zelf helemaal fan van de boeken van Free Font Index. Onder andere te koop via Bol.com.

Je kunt ook gewoon in je Google zoekbalk ‘free font’ intypen, dan kom je nog veel meer sites en blogs tegen die gratis lettertypes aanbieden. Al kom je wel veel dezelfde lettertypes tegen…

Gratis Lettertypes Free Font Index Jan en Sien

 

Hoe installeer je een gratis lettertype?
Nadat je het lettertype hebt gedownload, zal je waarschijnlijk eerst het zip-bestand moeten openen. Voor de meeste computers volstaat een dubbelklik en verschijnt de map vanzelf.

Ook voor het installeren is een dubbelklikje nodig. In de map zitten meestal verschillende bestanden. Wat jij nodig hebt is het een ttf-bestand (TrueTypeFont). Dubbelklik op het bestand en je krijgt het lettertype te zien. Afhankelijk of je een PC of Mac hebt, staat er bovenin of onderin een balk met ‘installeer lettertype’. Soms is het nodig om je computer of Word opnieuw op te starten, voordat je het geïnstalleerde lettertype kunt zien.

 

Lukt het niet? Stuur een mailtje naar info@janensien.nl, ik help je graag!

Weet je niet welk lettertype het beste bij jou past? Geef dan hier een gil. 

2 antwoorden
 1. Mirthe
  Mirthe zegt:

  Hoi, kei handig al die tips voor lettertypes. Een probleem is ik zit nu op een ipad en heb met die sites van jou een paar leuke lettertypes gedownload, maar ik wil ze gebruiken voor op mijn Instagram, maar ik weet niet hoe. Als ik ze heb gedownload weet ik ook niet waar ik ze kan vinden maar mijn grootste vraag is dus hoe ik op mijn IPAD lettertypes op mijn INSTAGRAM kan doen.

  Alvast bedanka

  Beantwoorden
  • Sanne
   Sanne zegt:

   Hi Mirthe,
   Wat leuk dat je zelf aan de slag gaat. Lekker bezig!
   Je kunt op je iPad bijvoorbeeld de app AnyFont downloaden. Daarmee zou het moeten lukken. Er zijn ook veel verschillende apps om je Insta-feed mee te pimpen. Google maar eens 🙂

   Succes!

   Xx
   Sanne

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *