Haal jij vaak zomaar een plaatje van Google voor je Facebookbericht? Heb je een afbeelding nodig voor je nieuwe flyer, maar ben je zelf geen topfotograaf? Zie je het niet zitten om uren te zoeken naar een plaatje, om vervolgens te moeten achterhalen hoe het zit met de rechten en licenties? Wil je gewoon gratis afbeeldingen gebruiken?

Gratis afbeeldingen Blog Jan en Sien

Ik heb vier van mijn favoriete gratis stocksites voor je op een rijtje gezet. Alle afbeeldingen die je op deze sites vindt zijn rechtenvrij. Dat betekent dat je ze commercieel kunt gebruiken, zonder dat je de bron hoeft te vermelden of de maker moet betalen. Ook fijn, voor deze sites is een account aanmaken niet nodig. Super handig als je weer eens een plaatje zoekt voor je blogartikel of een berichtje op je sociale media.

Let er wel op, dat wanneer het gaat om producten die bestemd zijn voor verkoop, de regels wat anders in elkaar steken. Dan is het namelijk verstandig om te kiezen voor een betaalde stockfoto.

www.pixabay.com De afbeeldingen op Pixabay zijn vrijgesteld van copyrights. Je mag ze downloaden, aanpassen, verspreiden en rechtenvrij gebruiken. Dat wil zeggen, je hoeft niet te betalen of de bron te vermelden. Alleen maar voordelen? Bijna. Omdat de afbeeldingen gratis zijn en dit een van de meest bekende websites is… gebruiken veel mensen Pixabay en zie je de afbeeldingen ook vaak bij andere terugkomen.

pixabay-background-2277_960_720

 

www.gratisography.com Op zoek naar foto’s die een tikje vreemd zijn en net even anders? Dan moet je zeker deze site hebben! De foto’s zijn van hoge kwaliteit en vrij te gebruiken. De website heeft helaas geen zoekfunctie, dus het is lekker ouderwets plaatjes scrollen. Geen extreem grote database, maar wel een grappige 🙂

gratisography-161h

 

www.kaboompics.com Waar sommige gratis sites nogal blijven hangen in de foute, Amerikaanse stockfoto’s – is deze site echt een een verademing voor de semi-vintage-hipsterish-bloggers onder ons. Goed materiaal voor je blogartikelen of socialberichten. Een deel van de foto’s heeft een filter over de beelden, de andere zijn heerlijk helder. Ook deze foto’s zijn rechtenvrij te gebruiken, al stellen de makers het wel op prijs als je de link naar de website vermeld.

kaboompics-com_glasses-of-lemon-water-and-sausage-cheese-and-garlic

 

www.stocksnap.io Deze website upload wekelijks meer dan honderd nieuwe foto’s! Een goede database, makkelijk zoeken en je kunt zien hoe vaak een foto al is gedownload. De foto’s kun je rechtenvrij gebruiken, zonder dat je toestemming hoeft te vragen van de maker.

stocksnap-dtznyhz46b

 

Heb je vragen hoe over het werkt met stockfoto’s? Stel ze gerust hieronder of stuur een berichtje!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *